top of page
Johan De Roos

Planning Camino 14 : Mora - Toledo (31,1 km)

Dit is de beschrijving van een uitgestippelde route. De feitelijke door mezelf bewandelde route kan je terugvinden in de blog.





We beginnen deze etappe en verlaten Mora, met de schoonheid van zijn monumenten nog steeds in onze gedachten. Het wordt 31 km. comfortabel, over brede en goede wegen, door vlak terrein, bezaaid met steden dicht bij elkaar. Na bijna 6 km. Na de tour komen we aan in Mascaraque, waar we een klein hapje kunnen eten en de rugzak kunnen vullen. We beginnen onze weg weer, die ons na nog eens 6,5 km zonder grote moeilijkheden naar de stad Almonacid de Toledo zou moeten leiden . Deze stad heeft ook diensten voor pelgrims , waar we gebruik van kunnen maken.Deze keer is de route wat langer, aangezien we 10 km moeten lopen. ongeveer tot aan de stad Nambroca. Net als veel andere steden in de omgeving behoorde Nambroca tot de Orde van Calatrava. De kerk en een hermitage gewijd aan Santo Cristo de Las Aguas getuigen van de glorie van weleer. Het enige problematische deel van deze etappe bevindt zich hier, bij de uitgang van deze stad op weg naar Toledo, met name na het passeren van de urbanisatie "Las Nieves". Zoals we hebben uitgelegd in het gedeelte "Nambroca-Toledo", moeten we een heel eind lopen op een snelweg zonder berm, dus we moeten uiterst voorzichtig zijn als we heel dicht bij rechts lopen.De moeilijkheden van dit laatste stuk worden ruimschoots gecompenseerd als we de keizerlijke stad zien, vanaf de beroemde Alcántara-brug. Groot in het verleden omdat het wist hoe drie manieren van leven en denken te combineren die zo verschillend zijn als de christen, de jood en de moslim, vandaag heeft het een buitengewone artistieke erfenis, het resultaat van dat verstandige samenleven, dat we kunnen bewonderen.


1. Mora - Mascaraque - 5,8 km


De "Plaza de Castilla-La Mancha" is onze uitgang van Mora. We moeten op zoek naar de laatste huizen in de stad, die liggen aan de linkerkant, net als het pad dat we moeten nemen. Even later vinden we een splitsing in de paden: we kiezen die rechts. Bij de volgende kruising doen we hetzelfde. Rechts moeten we een fabriek verlaten en op zoek gaan naar het viaduct van de trein, die ons aan de overkant verlaat. We staan ​​voor onze volgende bestemming: Mascaraque. In deze stad vinden we weinig voorzieningen. Voordat u de stad verlaat, is een bezoek aan de monumenten essentieel.

2. Mascaraque - Almonacid de Toledo - 6,5 km


We verlaten Mascaraque aan de noordkant van de stad, aan de linkerkant van de weg die naar de begraafplaats leidt. Voordat we het bereiken, komen we op een kruispunt: we nemen het pad naar rechts; Op dit punt steken we de variant van de snelweg over richting Toledo, die ons zal leiden naar het pad dat er parallel aan loopt en dat precies van ons is. Ongeveer 1 km. verderop steken we de weg over en maken onze entree in Almonacid de Toledo, een stad waar we weer op krachten kunnen komen en de parochiekerk kunnen bewonderen.

3. Almonacid de Toledo - Nambroca - 10,1 km


In Almonacid vertrekken we via de straat "Toledo" en zoeken een pad dat rechts van de weg begint. Na twee km. lopend vinden we de Guazalete-stroom. Je moet op zoek naar een Romeinse brug, die in de buurt is, om deze over te kunnen steken. Nadat we de beek hebben doorwaad, kunnen we tegen een hek van draad aanlopen, maar er gebeurt niets, omdat het een poort heeft die we kunnen openen. Als we de boerderij van Romaila zien, steken we het weggetje over en gaan verder.

4. Nambroca - Toledo - 8,7 km


De uitgang van Nambroca wordt uitgevoerd via een straat met een charmante naam: de "Calle del Duende". Onze route wordt onderbroken door een fabriek, dus we gaan ervoor langs en vervolgen het pad dat rechts van de weg ligt.We bereiken de urbanisatie "Las Nieves" en volgen deze tot het einde. Zo komen we uit op de snelweg, die we volgen langs de berm tot aan de omleiding die de nabijheid van "Santa Bárbara" aangeeft.

Na deze wijk bereiken we de prachtige stad Toledo, de hoofdstad van de Autonomie, via de hoofdweg (Castillo de San Servando), en we slaan linksaf en steken de Taag over de Alcántara-brug over.

Groots in het verleden, het is tegenwoordig een stad vol kunst en geschiedenis. We mogen Toledo niet verlaten zonder een rustig bezoek om te genieten van zijn eigenaardige persoonlijkheid, het resultaat van eeuwenlang samenleven tussen christenen, joden en moslims.


MASCARAQUE


De route is gemarkeerd met sint-jakobsschelpkeramiek. U komt binnen via de Iglesia-straat. Deze kleine gemeente, "kleine stad van de koning" genoemd in het dagboek van Cosimo de Médicis die hier in de tweede helft van de 17e eeuw doorheen trok, heeft alleen het Arabische kasteel behouden dat later het paleishuis van Don Juan de Padilla werd.

De parochiekerk is gewijd aan Santa María Magdalena en binnenin zie je een schilderij van Santiago Apóstol.


U verlaat Mascaraque door de hermitage van Veracruz in het uiterste noorden van de stad, gaat links van de weg naar de begraafplaats en vervolgt deze tot aan de voet van de heuvel bekroond door het kasteel van Almonacid.


ALMONACID DE TOLEDO


De route is gemarkeerd met sint-jakobsschelpkeramiek. Het wordt betreden via de straten San Cebrián, Cruces en Iglesia. De parochiekerk is gewijd aan San Antonio Abad en schilderijen van Alonso del Arco zijn bewaard gebleven. Het had een ziekenhuis opgericht door Silvestre García Escalona, ​​​​bisschop van Salamanca.

Cosimo de Médicis noemt ook Almonacid de Toledo, een stad gelegen aan de weg naar Toledo.

Bij verschillende gelegenheden ging Almonacid de Toledo van de ene hand naar de andere. In 1086 schonk koning Alfonso VI deze stad aan de kerk van Toledo. Een eeuw later, in 1132, schonk Alfonso VII het aan graaf Pons de Cabrera. In 1176 zou Alfonso VIII het aan de Orde van Calatrava schenken.


*(Variatie Camino del Sureste).

U verlaat Almonacid via Calle Parque, Calle Hospital en Calle Toledo en neemt meteen een weg genaamd Camino de Almonacid, die rechts van de iets hoger gelegen weg uitkomt. Op amper 2 kilometer afstand stroomt de beek Guazalete of Guadalete. Een paar meter naar links, nauwelijks zichtbaar tussen het riet, is een bruggetje, met een enkele boog, stevig gebouwd, met een stenen weg en een bakstenen boog.

1 km. De Romaila-boerderij ligt ongeveer: u moet de weg omzoomd met cipressen oversteken om toegang te krijgen tot de boerderij om het pad te volgen.


NAMBROCA


De route is gemarkeerd met sint-jakobsschelpkeramiek. Het wordt ingevoerd via het pad van Mora en Calle Real. Het behoorde tot de Orde van Calatrava, het heeft een parochiekerk gewijd aan Zuivering en een hermitage gewijd aan Santo Cristo de las Aguas.

  • Stadhuis: Plaza de la Constitución, 1. Telefoon: 925 366 001

U verlaat Nambroca langs de straat Doctor Benito, tussen Mesón La Posada en de tuin. Neem na ongeveer 30 meter het pad richting Burguillos de Toledo, aangegeven met een wijzer. Het hele pad is ook bewegwijzerd als Ruta del Quijote. U passeert bijna achter elkaar twee rotondes en gaat steeds rechtdoor. Verderop gaat het pad onder de weg N-400 door en gaat verder naar Burguillos de Toledo.


BURGUILLOS DE TOLEDO


De route is gemarkeerd met sint-jakobsschelpkeramiek. Volg de straat Nambroca vanaf Ciudad Real en San Pedro en u komt bij het stadhuis en de kerk.

Burguillos komt van de term "burgus", burgo, kleine stad, kleine wijk. De parochiekerk is gewijd aan de heilige Maria Magdalena. Op hetzelfde plein staat een renaissancerol met een Korinthisch kapiteel, waarop een smeedijzeren lamp en een smeedijzeren kruis verschijnen.


U verlaat Burguillos via de Ajofrín-straat. Sla bij het bereiken van het park rechtsaf, volg de Layos-straat die ons dichter bij een grote vijver met eenden brengt, ga rechtdoor en passeer de urbanisatie en de Picos de Europa-straat. Pas op voor de pijlen en de paaltjes van Ruta del Quijote, want soms parkeren auto's voor de markeringen. Wanneer de urbanisatie eindigt, wordt het pad smaller en draait het naar rechts, aan beide kanten staan ​​kleine bomen, die voor goede schaduw zorgen als ze groeien.


COBISA


De route is gemarkeerd met sint-jakobsschelpkeramiek. Het pad van Eras eindigt bij de snelweg en bij de stad Cobisa.

Het lijkt erop dat de naam van deze stad uit het Arabisch komt en toevluchtsoord of grot betekent. De kerk is gewijd aan San Felipe en Santiago Apóstol. Aan de overkant is het stadhuis. Als u tijd over heeft, is er een interessant etnologisch museum in het gebouw van het Cultureel Centrum.

Verlaat de straat links van het gemeentehuis en zoek de Camino de Arges, die u 1 kilometer volgt. Dan draait ons pad naar rechts en volgt een bord met de tekst Vivero-Jardín de Sorbus, daar is ook de wegwijzer voor Ruta de Don Quijote. Nog een kilometer en sla linksaf en volg dit pad dat verschillende namen krijgt: Camino de Venero, La Pozuela...; Zonder het te verlaten, laat het ons achter op een verharde weg zonder bermen, de TO-7901-V, die je tussen boerderijen genaamd "cigarrales" naar Toledo brengt: Cigarral de Amira, Santa Lucía, Santa Ursula... Je passeert ervoor van Hotel Abacería en Hotel Los Cigarrales. Na ongeveer 20 meter splitst de weg, de weg die rechtdoor gaat gaat naar de Puente de San Martín, de weg naar rechts gaat naar de Ermita de la Virgen del Valle en Puente de Alcántara.


TOLEDO

U steekt de weg over en vervolgt uw weg over het trottoir naar Toledo, dat in al zijn pracht voor uw ogen verschijnt. U komt binnen via de hoofdweg, ter hoogte van het San Servando-kasteel, slaat u linksaf en steekt u de rivier de Taag over over de Alcántara-brug, tot hier 2,5 km.. Steek over en ga de trap op tot u vandaag het Hospital de Santa Cruz Museum bereikt en de Plaza de Zocodover. Aan het einde van de helling was het ziekenhuis van Santiago, van de Militaire Orde met deze naam die werd opgericht in 1175, hoewel het ook een ander had gewijd aan San Miguel, beide met als missie het onderbrengen van pelgrims. Naast de hermitage van de Virgen de la Estrella, heel dicht bij de kerk van Santiago del Arrabal, voorheen Santiago de la Espada genoemd, was er nog een hospitaal voor pelgrims.


Toledo (van het Latijnse Toletum; in het Arabisch Tulaytulah; in het Hebreeuws Toldoth; in het Mozarabisch Tolétho ), is de hoofdstad van de Gemeenschap van Castilla La Mancha

Toledo is een stad met een grandioos verleden: het heeft Romeinse, Visigotische, islamitische, joodse, Mozarabische en christelijke monumenten. Daar leefden de drie grote religies, moslim, joods en christelijk, naast elkaar, een voorbeeld van coëxistentie en tolerantie achterlatend dat zich vertaalde in de culturele en intellectuele verrijking van de stad.

Het zou lang duren om alles te vertellen, over de moskee van Cristo de la Luz, over de synagoge van Santa María la Blanca en die van El Tránsito, over de kathedraal, de moskee van El Salvador, enz., en het Alcázar, dat is ook Geschiedenis. Toledo moet een verplichte stop zijn voor de pelgrim.

Het is de moeite waard om even te stoppen en een bezoek te brengen aan het Casa del Greco, de parochiekerk van Santo Tomé waar de begrafenis van graaf Orgaz zich bevindt, het paleis van Fuensalida en omhoog te gaan naar de Parador Nacional om hetzelfde panoramische uitzicht te hebben als El Greco wanneer hij schilderde deze stad.


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page