top of page
  • Johan De Roos

Planning Camino 25 : Toro - Zamora (33,7 km)

Dit is de beschrijving van een uitgestippelde route. De feitelijke door mezelf bewandelde route kan je terugvinden in de blog.




Deze etappe stelt ons in staat om het pad te volgen dat parallel loopt aan de "Padre Duero", de rivier bij uitstek van het schiereiland, die al deze kilometers majestueus glijdt. Het enige eentonige deel is wellicht dat tussen ons vertrek uit Villalazán en onze aankomst in Villaralbo. De rest van de weg naar Zamora wordt gedaan door de C-605. We moeten alleen uiterst voorzichtig zijn als we op deze weg rijden, aangezien we op ons laatste stuk, voordat we de ommuurde stad binnenrijden , omringd zullen worden door auto's .

1. Toro - Villalazán - 18.4 km


We verlaten Toro via de weg richting Fuente Saúco-Salamanca, we moeten een overweg over, een brug over en het pad naar rechts volgen. Zodra we het eerste kruispunt zien, slaan we rechtsaf, zodat we langs de oevers van de Duero lopen. Als het pad naar links buigt en een ander pad kruist, gaan we naar rechts. We rijden rechtdoor tot we de weg vinden. We hebben nog ongeveer 6 km te gaan. naar de stad Villalazán.

2. Villalazan - Villaralbo - 8,2 km


Vanaf het moment dat we Villalazán passeren tot we Villaralbo vinden, lopen we 8 km over asfalt.

Villaralbo biedt ons de kans om te stoppen en iets te hebben om ons aan te moedigen Zamora te bereiken.


3. Villaralbo - Zamora - 7,1 km


Van Villaralbo naar Zamora zijn er slechts 4,5 km, die we zullen afleggen langs de C-605; de laatste 2,5 km. Ze zijn gevaarlijk omdat we auto's als pelgrims zullen hebben. We moeten in dit gedeelte extra voorzichtig zijn en alle verkeersaanbevelingen voor voetgangers in deze omstandigheden naleven. De ingang van Zamora over de Duero via de Romeinse brug verdient bovenstaande waarschuwing.

Kunst en geschiedenis zijn zeer comfortabel geweest in de prachtige stad Zamora. Het is onmogelijk om erin te zijn en het niet goed te zien. Het gaat er, terecht, prat op het beste romaanse op het schiereiland samen te brengen, want alleen zijn prachtige kathedraal zou deze bewering waar kunnen maken. Maar niet alleen wat binnen de muren wordt bewaard, is romaans; We zullen ook prachtige voorbeelden van gotische en renaissancestijlen vinden

DE INDRUKWEKKENDE VIA DE LA PLATA

De Ruta de La Plata of Vía de la Plata, is een route van bijna 1.000 kilometer, beginnend in Sevilla, dwars door Puebla de Sanabria en Orense, naar Santiago de Compostela.

Een ander alternatief is om de Via zelf niet te verlaten en de pelgrimsstad Astorga te bereiken, waar deze aansluit op de Franse Weg.

Geen van beide mogelijkheden zal de pelgrim teleurstellen, aangezien het een oud pad is, bewegwijzerd door allerlei overblijfselen; ruggengraat van het Iberisch schiereiland, as die de doorvoer van de Romeinse divisies en later de Arabische invasie mogelijk maakte en vergemakkelijkte.

Het was ook een prachtige penetratieroute voor de herovering van Extremadura en Andalusië.

De gepolijste stenen van de weg, die in goede delen nog bewaard zijn gebleven, de mijlpalen die de hele route bedekken, ruïnes die getuigen van de immense cultuur, kerken, bruggen, aquaducten en kathedralen; Dit alles ondergedompeld in een landschap van bijzondere schoonheid, maakt deze route van transhumance tot een unieke ervaring voor de pelgrim die besluit te lijden en ervan te genieten.

De oorsprong van de naam "Zilver" doet vermoeden dat het een gevolg is van de handel in edele metalen tussen de mijnen in het noorden (voornamelijk Asturias en León) en de steden in het zuiden (Mérida en Sevilla). Tegenwoordig lijkt het echter duidelijk dat het te danken is aan de evolutie van de Arabische term B'lata, waarvan de betekenis is: verharde weg, in een duidelijke verwijzing naar de Romeinse weg, die het Umayyad-rijk zo vaak gebruikte bij zijn veroveringen naar het noorden .

In het laatste stuk naar Zamora loop je evenwijdig aan de Duero. U verlaat Toro via Calle Judería, Plaza de la Magdalena en Cuesta del Canto tot aan de snelweg richting Fuente Saúco-Salamanca. U steekt een overweg over, een ijzeren brug over en na ongeveer 400 meter volgt u het pad naar rechts. Sla bij het eerste kruispunt rechtsaf en arriveer bij de rivieroever die als gezelschap zal dienen. Het pad gaat verder langs de oevers van de majestueuze Duero, draait naar links en kruist een andere; u naar rechts Ga rechtdoor tot je bij de weg en het Canal Guard-hokje komt. Tot hier is het 14 km.

Ga 1,5 km langs de weg ZA-P-1102 en volg het pad dat naar links komt, neem dan een pad naast het San José-kanaal voor ongeveer 2 km Sla rechtsaf de veeroute op om weer de weg op te gaan aan de poorten van


VILLALAZÁN


Kleine en gastvrije stad die behoort tot de regio Tierra del Vino. De naam zou kunnen komen van de vereniging van het woord Villa en het Arabische Al-az-ar (roodachtig paard of merrie).

De parochiekerk onderscheidt zich door haar architectonische uniciteit in vergelijking met de rest van de regio, zoals gebouwd in de 19e eeuw. Het is onder aanroeping van San Blas. De twee zuilen bij de ingang van de kerk zijn afkomstig uit het ontmantelde klooster van Los Jerónimos de Zamora.

Verlaat de weg via de Plaza Mayor, Calle Reina, Calle Unión, totdat u uitkomt op de GR-14 Senda del Duero.


MADRIDANOS


U komt binnen via de straat Villalazán. Het is een gemeente van Zamora en maakt deel uit van de regio Tierra del Vino. De naam, die het onderwerp is geweest van verschillende studies, zou kunnen zijn afgeleid van de nederzetting op zijn grondgebied van Mozarabs uit Madrid in het jaar 932, na de verwoesting van de muren van de Castiliaanse stad door Ramiro II de León, zo niet zelfs eerder.

De parochiekerk van San Esteban is het belangrijkste monument. Solide qua uiterlijk, met een transept en herbouwd op een vorige, herbergt het een kruisbeeld uit de 16e eeuw en een afbeelding van San Roque uit dezelfde eeuw. Het heeft een hoofdaltaar met San Joaquín en Santa Ana, en een ander met San Atilano en San Ildefonso. Aan een andere zijaltaar staan ​​San Antonio Abad en Santa Águeda, samen met een San Antonio de Padua uit de 18e eeuw. Het hoofdaltaarstuk is barok uit de 18e eeuw, en er is nog een aan de kant met San Isidro en Santa Teresa de Jesús.

Het stadhuis is recent gebouwd, hoewel je in het stadscentrum ook landhuizen kunt vinden die in steen zijn gebouwd en overblijfselen van wat eens traditionele architectuur was, met bescheiden maar mooi grillwerk en smeedijzeren details.


Het heeft Bamba als district, in zijn kerk wordt op Pinkstermaandag de bedevaart van de Virgen del Viso gehouden.

Vanaf hier volgen we de route van de GR-14 waarmee we terug naar Villaralbo komen, de route vermijdt het asfalt van de weg.


VILLARALBO


Je komt binnen via Hilario Tundidor en Julio Luelmo.

Deze bevolking maakt ook deel uit van het Land van de Wijn. De archeologische rijkdom van dit gebied geeft een idee van het belang van de beschavingen die het bewoonden. Er wordt aangenomen dat de naam te danken is aan de vereniging van Villa en Alba, aangezien El Alba een Romeinse villa was gelegen tussen het huidige Villaralbo en Villalazán, momenteel volledig met de grond gelijk gemaakt, met uitzondering van een recent opgegraven necropolis. De term Villaralbo verschijnt als onderdeel van een schenking van koningin Doña Urraca van Castilla aan de Orde van San Juan in het jaar 1116.

Je kunt dichterbij komen om de kerk gewijd aan de Hemelvaart van Onze-Lieve-Vrouw te zien, het primitieve gebouw dateert uit de 13e eeuw. In de sacristie zie je een reliekschrijn uit het begin van de 17e eeuw en het parochiekruis, gemaakt van zilver, met onder meer de vergulde beeltenis van Santiago Apóstol.

Ga voor de kerk langs, vervolg de Calle Ochavo, sla dan linksaf om de GR-14 Senda del Duero te volgen, door het San José-kanaal, gedurende ongeveer 3 kilometer passeert u onder de A-66 door, na ongeveer 600 meter slaat u rechtsaf en ga de oude weg op, ga onder de N-630 door en onder het treinspoor door, vervolg over de Entrepuentes-straat, steek de Salamanca-straat over en ga rechtdoor naar de Stenen Brug.


ZAMORA


Het is gemarkeerd met metalen sint-jakobsschelpen.

De rivier de Duero wordt doorkruist door de Romeinse brug, Calle Puente, Santa Lucía, San Cipriano en Alfonso XII.

Zamora is niet binnen een uur gewonnen en wordt ook niet binnen een uur gezien. Bezoek San Cipriano, passeer de Parador Nacional, het voormalige paleis van de graven van Aliste, de 12e-eeuwse kerk van Santiago del Burgo, het 16e-eeuwse paleis van Los Momos met zijn prachtige gotische renaissancegevel, de kerk van San Juan de la Puerta Nieuw, het heeft een roosvenster in de vorm van een wagenwiel en de kerk van La Magdalena.

Zamora staat op een strategische heuvel, in het zuiden verdedigd door de rivier de Duero. In het hart van de Zilverroute was hier het Romeinse landhuis "Ocellum Duri" gevestigd. Het ging de geschiedenis in door toedoen van Viriato. Het werd definitief veroverd door de christenen na de slag bij Calatañazor, herbouwd en herbevolkt door Fernando I, die het in zijn testament "Zamora la bien cercada" noemde, die het als leengoed overhandigde aan zijn dochter Doña Urraca die de koningin zou worden van de stad. .

Het was, net als Ávila, een ommuurde stad en heeft nog steeds een groot deel van de muren uit de 11e en 12e eeuw behouden. De kathedraal is een Romaans juweel uit de 12e eeuw en staat daarom bekend als La Perla, gesticht door Alfonso VII in 1135. Het behoudt de zuidgevel uit die periode, heeft een kapel van Santiago en heeft een massieve toren met halfronde ramen in zijn drie bovenlichamen. Binnen is er een altaarstuk geschilderd door Fernando Gallego uit de 15e eeuw en het koorgestoelte, het werk van Juan de Bruselas uit 1503. Aan de rand van de stad staat de kerk van Santiago El Viejo of Santiago de los Caballeros, uit de 12e eeuw. eeuw. , waar wordt gezegd dat El Cid werd geridderd.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
2023-07-27 13_29_47-Window.png

Johan De Roos

Gedreven door het avontuur van de Camino, deel ik met veel plezier m'n belevenissen.

 

Join My Mailing List

Na de Camino neem ik contact op

© 2035 by Going Places. Powered and secured by Wix

bottom of page