top of page
Johan De Roos

Planning Camino 33 : Lubián - A Gudiña (23,5 km)

Dit is de beschrijving van een uitgestippelde route. De feitelijke door mezelf bewandelde route kan je terugvinden in de blog.




Deze etappe opent de deuren van een werkelijk magische autonome gemeenschap: Galicië. We hebben het niet alleen over de beroemde en vriendelijke "heksen", maar over de hele natuurlijke omgeving, waarvan we zullen genieten zodra we voet op deze gronden zetten. We komen er via de Portillo de La Canda, een voortzetting van de Vía de la Plata en een van de langste stukken van de Galicische wegen.

In de Galicische Gemeenschap hebben de havens geen grote beklimmingen en de afdalingen zijn van het "dia-type", een mooie uitdrukking bedacht door Amparo Sánchez Ribes, een ervaren pelgrim en auteur van het boek "Van Valencia naar Santiago, een andere route naar Compostela" . In deze gebieden zullen we ons vergezeld voelen door eiken, eucalyptus en prachtige eiken, die onze verbeelding leiden naar de tijd dat deze bossen de natuurlijke omgeving waren van het Keltische volk en het toneel van mysterieuze druïdische ceremonies.

De kleuren waaraan onze ogen zullen moeten wennen, zijn de veelvoudige en prachtige tinten groen en het stro of beslist geel van de maïsplantages. Een minder wenselijke, maar werkelijk mooie metgezel zal de mist zijn waarmee we vele ochtenden wandelen.

In dit stadium loopt onze wandeling tussen dorpen en "plaatsen". De bevolkingsgroepen met meer voorzieningen zijn Lubián en A Gudiña. In de rest van de steden kunnen we hooguit koffie drinken in de stadsbar. Om deze reden is het handig om deze etappe met een goed gevulde rugzak te beginnen.


1. Lubián - A Canda - 7,2 km


Met de uitgang van Lubián beginnen we onze toegang tot de autonome regio Galicië, door de haven van La Canda op te gaan via een klein pad dat twee keer onder de snelweg doorkruist. We passeren de ingang van de oude tunnels en kiezen een verlaten weg die ons naar het eerder genoemde Puerto de La Canda brengt. Via een pad dat links van de rijksweg loopt, komen we in het plaatsje Santa María de Vilavella.

Deze stad markeert het begin van de provincie Orense. We moeten de barokke tempel bezoeken, gewijd aan de Virgen de La Cabeza. Je buren zijn pure sympathie en zullen bereid zijn om ons te helpen onze pelgrimstocht succesvol te voltooien. Deze stad in Orensano biedt ons gastvrijheidsdiensten en zijn kleine bedrijf, waar u basisproducten kunt kopen.


2. In Canda - In Vilavella - 2,5 km


Zonder problemen en via een comfortabel en goed bewegwijzerd pad is Vilavella gemakkelijk te bereiken.

3. A Vilavella - San Pedro de O Pereiro - 4,1 km

We verlaten Vilavella via een geplaveid pad, omringd door prachtige eiken en heide. Binnenkort zullen we enkele prachtige weilanden vinden, vaak ondergelopen, die we kunnen redden dankzij enorme granieten platen, geplaatst door de Xunta de Galicia. We hebben weinig tijd om de hermitage van La Virgen de Loreto te zien, heel dicht bij de stad O Pereiro.

Deze kleine stad biedt ons goede voorbeelden van populaire architectuur en de indrukwekkende barokke toren van de parochiekerk. We kunnen van het bezoek profiteren om te kopen wat nodig is en weer op krachten te komen.


4. San Pedro de O Pereiro - Santa María de O Cañizo - 5,3 km


Aangevuld dankzij de vriendelijkheid van de inwoners van O Pereiro en een goede koffie, vervolgen we onze reis naar O Cañizo, langs het pad gemarkeerd door de gele pijlen, die we kunnen zien geschilderd op enorme granieten blokken. We steken de provinciale weg over en komen aan bij de stad O Cañizo, nadat we de spoorlijn zijn overgestoken via een kleine brug.

Santa María de O Cañizo, behoort tot het stadhuis van A Gudiña. Naast een bezoek aan de parochietempel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, kunnen we uitrusten met een kleine snack, die ons zal helpen het laatste stuk van deze etappe door te komen.


5. Santa María de O Cañizo - A Gudiña - 4,4 km


We verlaten O Cañizo via een pad van ongeveer 2 kilometer. We steken de snelweg over via een viaduct en komen meteen aan in het plaatsje La Gudiña.

Deze stad is de gemeentelijke hoofdstad. Het heeft allerlei diensten voor pelgrims. Vanuit cultureel oogpunt biedt het ons de schoonheid van zijn twee kerken: de tempel van San Pedro, in het hart van de stad, en de kerk van San Martín, in barokstijl uit de 17e eeuw, gelegen buiten de stad .

Je vertrekt via een betonnen pad in de richting van het Heiligdom van de Virgen de la Tuiza, uitgeroepen tot Cultureel Belang, dat vandaag onder de snelweg is achtergelaten. Er is een fontein, een picknickplaats en schaduwen om uit te rusten. Er wordt gezegd dat toen de Galicische maaiers te voet langs dit pad terugkeerden, ze hun sikkels achterlieten als een offer aan de Maagd. De rivieren Pedroso en Tuela komen samen aan de voet van het heiligdom. Het pad klimt naar rechts alsof het de snelweg wil opgaan en loopt er ongeveer 200 meter evenwijdig aan, daarna gaat het naar links met een lichte afdaling om ook zachtjes te beginnen klimmen. Het pad brengt je naar de top in de schaduw van de Searas Novas, altijd links van de weg en de snelweg, tot je de Portela de A Canda bereikt op 1262 meter boven zeeniveau. U zult de tekens van de Galicische beeldhouwer Carballo beginnen te vinden, geïnstalleerd door de Diputación de Ourense. Op de oude weg, 20 meter naar rechts, staat een oude monoliet met fontein.

Volg vanaf hier de borden naar het kleine dorpje A Canda, via een pad, links van de verlaten weg, om het ongeveer 800 meter voor de stad in te gaan.


A CANDA

A Canda markeert de intrede in Galicië, hoewel de invloed ervan al merkbaar was sinds Requejo. Het dorp wordt geflankeerd door de berg A Asomada op 1.458 meter en As Gorbias, op 1.262 meter, is een klein stadje zonder voorzieningen, behorend tot de gemeente A Mezquita. De kerk is gewijd aan de Magdalena.

Het pad loopt tussen een bosrijk gebied en een vrijgemaakt gebied naast de spoorlijn, die beneden wordt doorkruist en vervolgens richting Vilavella gaat. In dit gedeelte hebben de Xunta de Galicia en de Diputación de Orense de moeilijke trappen geconditioneerd met granieten platen die het lopen vergemakkelijken.


SANTA MARÍA DE VILAVELLA


Het is een bevolking van het stadhuis van A Mezquita en de regio Viana. De barokke kerk is gewijd aan de Virgen de la Cabeza en de kapel aan Santo Cristo.

  • Hostel "Porta Galega": Weg N-525. Telefoon: 988 425 593

U vertrekt via een soms overstroomd pad, tussen weilanden, eikenbossen en heide, om de kluis van de Virgen de Loreto te bereiken, wiens beeld u aanschouwt vanuit een klein raam, al in de stad


SAN PEDRO DE O PEREIRO


Bij de ingang van de stad staat een fontein en daaromheen willen de landgenoten praten.

O Pereiro (San Pedro), is een klein stadje met enkele voorbeelden van populaire architectuur, waar de toren van de barokke kerk opvalt in het landschap. Het hangt af van een moskee.

  • Pension Restaurant El Cazador: N-525 Km 42. Tel: 988 425 596

Het pad slingert tussen granieten rotsen door: als het gebied drassig is, kunnen de stenen glad zijn. Na 4,0 kilometer steek je het spoor over; er zijn nog 2 kilometer te gaan


SANTA MARIA DE O CAÑIZO


O Cañizo (Santa María), gelegen aan de voet van de bergen, behoort tot het gemeentehuis van A Gudiña. De kerk is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw.

Je vertrekt door de hele stad door te lopen en ongeveer 2 kilometer paden te volgen: op een gegeven moment heeft de bezem het pad geblokkeerd. Steek de snelweg over via een viaduct en vervolg op de goede weg richting A Gudiña, door een prachtig gebouw waar het VVV-kantoor was; Als je hulp nodig hebt, zijn er naast de deur de civiele beschermingsdiensten en het gezondheidscentrum.


A GUDIÑA


Het is een belangrijke stad, gemeentelijke hoofdstad, gelegen tussen de bergen van Peñavisco, Cañizo, A Senra en Penalobos. Een plaats met veel verkeer en een bijna verplichte stop voor reizigers en pelgrims, het heeft genoeg voorzieningen voor hen.

Het heeft twee kerken: die van San Pedro, in het centrum van de stad, naast de Camino, en die van San Martín, barok uit de 17e eeuw en met grafstenen rond de omheining, naast de N-525. Sebastián Aparicio is hier geboren, een missionaris in Mexico en later een heilige. Het heeft een standbeeld op een plein in de buurt van de kerk. Ze zeggen dat deze bevolking de naam A Gudiña krijgt omdat dat verkleinwoord de achternaam was van de vrouw die de Venta bouwde die aanleiding gaf tot de huidige bevolking.


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page